Különleges könyvbemutató

2023.10.17

Márk-Csucsi Bence: Kalandok Barátságföldjén

Zsindelyes Cottage; Érpatak

A szerző, Márk-Csucsi Bence a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános iskola tanulója. 8 éves kora óta veti papírra a történeteket. Nyomtatásban, könyv formájában azonban ez az első megjelenő kiadványa. Reméljük, hogy nem az utolsó!

A Konzervatív Műhely Alapítvány elnöke, dr. Papcsák Ferenc egyik erdélyi útján, egy baráti beszélgetés során, Schemmer Ferenc barátjától hallott először Bencéről. Megismerve a történetét, a munkásságát, találkozva a családdal, majd elolvasva a kéziratot, úgy döntött, Alapítványunk felkarolja Bencét és kiadjuk az írását mesekönyvként. 

Miután az Alapítvány több fő célkitűzése – a tehetséges gyermekek és a határon túli magyar ügyek támogatása – is egyesül ebben a projektben és a történet valóban magával ragadó, nem volt nehéz a döntés. Ráadásul a kézirathoz bájos illusztrációk is tartoznak, amelyeket Bence jó barátja és kortársa, Lőrincz Réka készített.

A szöveg gondozása nagyon könnyű feladatnak bizonyult, hiszen egészen elképesztően összeszedett anyagot kaptunk Bencétől. Nagyon kevés kiigazításra, pontosításra volt szükség. Ha majd kezükbe veszik és elolvassák, felfedezhetnek benne ízes, erdélyi fordulatokat, csakúgy, mint a tizenévesekre jellemző szóhasználatot.

A történet ugyanakkor magával ragadó, lebilincselő, fordulatos, izgalmas, igazi "letehetetlen" olvasmány. Felnőtt, több kötetes szerzőknek is becsületére válna.

A kiadás a Nemzeti Együttműködési Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-n keresztül a Miniszterelnökség támogatásával valósult meg. Ezek a támogatások tették azt is lehetővé, hogy egyből két nyelven jelenjen meg. Alapítványunk angolra is lefordíttatta, így a könyv elején magyarul, a második felében pedig angolul olvasható.

A bemutatón köszöntőt mond Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Majd dr. Papcsák Ferenc beszélget a szerzővel, Márk-Csucsi Bencével, aki fel is olvas egy rövid részletet a meséből.

Ezt követően lehetőség van a helyszínen is elérhető könyveket dedikáltatni a szerzővel, aki egyúttal szívesen áll a sajtó képviselőinek rendelkezésére is.

A megjelent kiadvány elérhető lesz minden nagyobb könyvesbolt hálózatban és ezek online felületein.